OTP Bank România a trecut pe pierdere în primul trimestru din cauza costurilor cu riscul

OTP Bank România a trecut pe pierdere în primul trimestru din cauza costurilor cu riscul
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 mai 2022

OTP Bank România a încheiat primul trimestru din acest an cu o pierdere de 24 de milioane de lei, față de un profit de 7 milioane de lei în primele trei luni ale anului trecut, respectiv de 44 de milioane de lei în ultimul trimestru din 2021. Provizioanele în creștere au afectat venitul net al OTP, în timp ce, operațional, banca a avut profit mai mare, iar creditarea a continuat să crească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, ajungând la un total de 147 milioane de lei, pe fondul creșterii creditelor performante cu 4% și a creșterii cu 0,19 puncte procentuale a marjei de dobândă, pe fondul creșterii ratelor de referință din piața interbancară. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 17% la 16 milioane de lei, în timp ce categoria altor venituri a avansat cu 29% la 16 milioane de lei, pe fondul unor reevaluări a pozițiilor valutare, a derivatelor financiare, respectiv a câștigurilor din rata de schimb.

Profitul operațional din primul trimestru al anului 2022 a atins 35 milioane de lei, față de 8 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut, dar cu 4% mai mică decât T4 2021, ca urmare a creșterii costurilor administrative, în principal din plata anuală a contribuțiilor la fondul de garantare a depozitelor și la fondul de rezoluție. Fără a lua în calcul impactul acestor contribuții obligatorii, profitul operational a crescut în T1 2022 cu peste 70% față de T4 2021.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Costul total al riscului a crescut la 58 milioane de lei, față de o întoarcere de provizion de 4 milioane de lei în primul trimestru de anul trecut, respectiv o cheltuială de 46 de milioane de lei în ultimul trimestru. Provizionarea suplimentară pentru deprecierea creditelor din stadiile 2 și 3 a generat un cost total al riscului de 25 milioane de lei. Categoria provizioane pentru alte riscuri, în sumă de 33 milioane de lei in T1 2022, a fost influențată de constituirea unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operațional, în sumă de 28 milioane de lei, pe care banca nu-l precizează.

Banca avea 2374 de angajați la finele primului trimestru, cu 133 mai mulți decât la finele anului trecut. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 3%.

Volumul creditelor performante a crescut cu 22% în primul trimestru din 2022, fiind susținut în primul rând de creditele corporate, în timp ce creditele ipotecare și de nevoi personale au crescut cu  6%, respectiv cu 12%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată în principal de segmentul corporate (+90%), în timp ce depozitele de retail au scăzut cu 21%. Raportul credite / depozite a crescut cu 13 puncte procentuale anual, la 124% (+6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent) – media sistemului este de 69%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de nivelul consemnat în luna martie 2021. 

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,54% (-2,14 pp de la an la an), pe fondul creșterii activelor.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 88,6 miliarde de forinți (1,203 milioane de lei) în timp de pierderea contabilă a fost de -33,4 miliarde de forinți (-454 milioane de lei). Rezultatul grupului a fost puternic tras în jos de pierderile din Ucraina și Rusia.

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (94 miliarde de forinți/ 1,277 milioane de lei), DSK Bank din Bulgaria (21 miliarde de forinți/ 286 milioane de lei), Croația (11 miliarde de forinți/ 150 milioane de lei),  Serbia (10,8 miliarde de forinți/ 147 milioane de lei), Ucraina (-34,4 miliarde de forinți/ -467 milioane de lei), Rusia (-27,2 miliarde de forinți/-370 milioane de lei), Muntenegru (-1,2 miliarde de forinți/ -17 milioane de lei), Moldova (-0,5 miliarde de forinți/ -7 milioane de lei) și subsidiara din Albania (2,2 miliard de forinți/ 31 milioane de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank